"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος" ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Εθνικισμός= Πολιτισμός

Του Νίκου Τζιόπα

Ανατρέχοντας στην ιστορία κάποιος, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι αυτό που ονομάζουμε "Παγκόσμιος Πολιτισμός", δεν είναι τίποτα άλλο από μια σύνθεση διαφόρων Εθνικών Πολιτισμών.
Κύρια ο Ελληνικός Πολιτισμός, αλλά και ο Αιγυπτιακός, ο Κινέζικος και πολλοί άλλοι, έβαλαν το δικό τους λιθάρι στη δημιουργία του Παγκόσμιου Πολιτισμού, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Παρ΄όλες τις όποιες επιρροές δέχθηκαν από ξένους πολιτισμούς, πάντα λειτούργησαν Εθνικά. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, από ανθρώπους κοινής καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας.
ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται στην ιστορία, η παραγωγή αξιόλογου πολιτισμού, από κάποια πολυφυλετική και πολυπολιτισμική κοινωνία.
Οι εθνικές κοινωνίες δημιούργησαν πολιτισμούς κι εδώ ακριβώς βρίσκεται για μένα ο ορισμός της Εθνικιστικής Ιδέας:
Η Θέληση και η Εσωτερική Παρόρμηση του ανθρώπου, να συμμετέχει στην παραγωγή του πολιτισμού, ως Έλληνας, Κινέζος, Αιγύπτιος κ.ο.κ.
Πιστεύω μου είναι, ότι επειδή αυτή η ΘΕΛΗΣΗ στηρίζεται στο συναίσθημα, η Εθνικιστική Ιδέα θα πάψει να υπάρχει μόνο σε μία κοινωνία όπου θα εφαρμόζονται λοβοτομές.

1 σχόλιο:

  1. Βρίσκω αξιόλογη την ιδέα σου για την δημιουργία αυτού του ιστολογίου και θα βοηθήσω όσο μπορώ. Νομίζω ότι καλό θα είναι να ξεκινήσεις με βασικούς ορισμούς και έννοιες πριν προχωρήσεις στα πιο δύσκολα. Ίσως σε βοηθήσει το βιβλίο μου "Πολιτική Ορολογία" με τους ορισμούς για το τι είναι Έθνος, Λαός, Εθνικισμός, Πατριωτισμός κλπ και τις διαφορές τους.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή