"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος" ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

"Πολιτική Ορολογία" του Δημ. Ευαγγελίδη


Η Ιδεολογική σύγχυση και ο πολιτικός αποπροσανατολισμός που συστηματικά καλλιεργούνται στις Δυτικές κοινωνίες, είναι φαινόμενα που έχουν αρχίσει να γίνονται ευρύτερα αντιληπτά.
Εκείνο όμως, που σίγουρα διαφεύφει, είναι ο σημαντικός ρόλος που φαίνεται ότι διαδραμίζει στο παιχνίδι αυτό η αλλοίωση των εννοιών της πολιτικής, κοινωνιολογικής, φιλοσοφικής κ.λπ. ορολογίας.
Όλες οι ενδείξεις αλλά και οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η διαστρέβλωση των εννοιών και η χρησιμοποίηση των όρων είτε με άλλο, παραπλήσιο περιεχόμενο είτε ακόμη και με εντελώς αντίθετο του πραγματικού, είναι ανυπολόγιστης αξίας όπλο στα χέρια εκείνων που ξέρουν να το χειριστούν.
Η "Πολιτική Ορολογία" του Δ. Ευαγγελίδη είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις έννοιες (πολιτικές, κοινωνιολογικές και φιλοσοφικές), που αναλύει με την μορφή ενός εύχρηστου λεξικού.
Βεβαίως, ο συγγραφέας δεν εξαντλεί το θέμα. Παραθέτει, όμως, τους όρους εκείνους που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε καθημερινή βάση.
Γι' αυτό και αποτελεί, τελικώς, σημαντική πηγή, όχι μόνον για εκείνους οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τους πολιτικούς κ.λπ. όρους, αλλά και για εκείνους οι οποίοι δεν επιθυμούν να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης από την χρήση και αλλοίωση των εννοιών που επιχειρείται από τα Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου